Hardloopadviezen

Het advies dat ik al meer dan 20 jaar geef, om ook bij kortere trainingen en wedstrijden te drinken, wordt in het onderzoeksrapport van onder andere Prof. Dr. Maria Hopman van de Afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud medisch onderschreven. Dus mijn advies blijft om niet alleen bij warm weer, maar ook in de herfst en winter te blijven drinken. Ook een advies van mij en het onderzoeksteam is, dat u zich (vooral tijdens een wedstrijd) niet te warm kleed.

Klik hier. voor het hele onderzoek.

Als je net start met rennen trek je makkelijke sportschoenen aan en makkelijk zittende kleding. Is het koud trek dan meer lagen over elkaar aan, maar wel zo dat het nog kan ademen.

Loop je al wat langer en ben je van plan om wat meer en vaker te lopen schaf dan echte renkleding aan. b.v. thermoshirt dat vocht snel van je lichaam transporteert naar buiten zodat je het niet koud krijgt.

Als het warm is zijn er duo tech en coolmax shirts van diverse merken.

Trek niet te snel een korte loopbroek aan als je ziet dat de zon schijnt, maar let op de temperatuur (vanaf ± 10° C kan een korte broek wel; er moet echter dan niet veel wind zijn want als het bijv. 10° C is en het waait 6m/sec dan is de gevoelstemperatuur ± 4° C. Dit is voor de beenspieren te koud en je koelt te snel af (dit geldt voor lopers die tussen de 5 en 8 min. per km lopen).

Als je schoenen koopt kijk dan niet naar de kleur of het merk maar voel of ze lekker zitten. Ben je ongeveer zo zwaar als ik, let dan ook op schoenen die voor lopers zijn van boven de 75 kg. Veel schoenen zijn gemaakt voor lopers tot 75 kg. Ga naar een sportwinkel waar ze goed kunnen adviseren b.v. Het Loopcentrum in Horst http://www.hetloopcentrum.nl/ . Het LoopCentrum is de grootste hardloopspeciaalzaak van Nederland op gebied van  hardloop-, wandel- of Nordic Walkingschoenen en -kleding. Ook de winkels van, Runnerswold en Run 2 day geven goed advies.

Geef je schoenen rust
Geef je schoenen de kans om na een training een dag lang te drogen, zelfs als ze alleen maar vochtig zijn van het zweet. Op die manier gaan ze niet zo snel kapot als wanneer je ze geen hersteltijd geeft, zegt Kurtis. Daarom is het goed om een paar modellen te hebben die je kunt afwisselen. Maar er is nog een reden om dat te doen: bij een studie uit 2013 bleek dat hardlopers die verschillende paren hardloopschoenen gebruikten, in 22 weken, 39 procent minder kans op blessures hadden dan lopers die in die periode één paar schoenen gebruikten.

Als je meer dan 2x per week loopt, en je bent van plan dit nog uit te breiden koop dan meerdere paren schoenen. Dit heeft als voordeel dat de schoen (GEL)  meer tot rust kan komen. Gel heeft ± 1 week nodig om tot volledig herstel te komen. Zo gaan de schoenen langer mee. Vervang de schoen bij ± 1000 km om zo de optimale steun en demping te hebben. Om dit goed bij te houden nummer de schoenen en tel de km op in je logboek.

Wat schrijf je in het logboek (schrift, blocnote, klapper of computer): hoeveel km je hebt gelopen, de temperatuur, welke kleding je aan hebt gehad, of het wel warm of te koud was (makkelijk voor wedstrijden, dan weet je namelijk wat je aan moet doen), welk schoennummer (aantal km’s), of je lekker hebt gelopen ja of nee. En alle andere dingen die je wilt onthouden.

ALS JE GOED GEKLEED GAAT LOOP JE EEN STUK FIJNER!!

Let ook op in het donker dat je je goed laat zien door op zijn minst een lichtgevend hesje aan te trekken. Er zijn ook steeds meer lampjes in de handel die je op kunt doen zodat anderen (vooral automobilisten) je goed kunnen zien.